Menu

Festivals

  • Escrit per Albert Perera
  • Categoria: Festivals

Wacken Open Air 2018

Wacken, Schleswig, Holstein (Alemanya)
Fotos: ICS Festival Service GmbH / Magenta Musik

Un altre agost, tediós i sofocant com de costum. Aquell mes on quasi tothom es torna boig i s'atura l'activitat com si no hi hagués un demà. Però no tot en aquest vuitè mes de l'any és així. Durant la primera setmana hi ha un esdeveniment que a tots els seguidors de l'escena del rock i metall ens dona combustible com a mínim una temporadeta, Wacken.

Què es pot dir sobre aquest festival que no s'hagi dit ja. Són ja, amb la recentment tancada, vint-i-nou edicions d'una aventura que ningú s'esperava que arribés a aquest nivell de popularitat i sent una referència mundial. He de reconèixer que li tinc un especial afecte, ho he dit i repetiré mil vegades però és així. Va ser el primer gran festival al que vaig assistir quan hi tocaven bandes que era quasi un impossible veure-les tocar per casa nostra i on es descobria talent jove i emergent que avui toquen quasi com a caps de cartell, Hammerfall o Children of Bodom en són un exemple. En una època de joventut del festival on, sent ja un gran esdeveniment, no es produïen els actuals sold outs i any rere any anava creixent en comoditats i infraestructures. El cartell era sempre criticat perquè encara no havien portat a cap dels considerats grans (Iron Maiden o Judas Priest per exemple) però la filosofia era clara i m'atreviria a dir que encara la continuen portant com a bandera, el festival és el protagonista. No tenies els grans però descobries moltíssimes bandes i les podies veure en unes condicions que ni elles mateixes podien somiar mai, i per l'espectador aquella producció i com funcionava tot era un gust. Durant uns anys va ser visita obligada, la darrera que hi vaig fer fou el primer sold out que es va produir amb Iron Maiden com a cap de cartell. Des de llavors amb major o menor rapidesa les entrades s'han esgotat cada any i s'ha convertit en massiu. Podria ser-ho més i mirar d'ampliar recintes però clarament els promotors s'han manifestat en contra encertadament, ho venen com més especial i la gent piquem. Com a prova tot just quan estic escrivint aquestes ratlles rebem un correu del servei de premsa del festival que anuncia el sold out per l'edició del 30è aniversari el 2019!!. El cartell, tot i haver aconseguit portar grans noms, cada any encara rep aquesta crítica i el mateix Thomas Jensen (un dels principals promotors) ho deia de nou aquest any en una entrevista on repeteix un cop més que la temporada de festivals a Europa és al juny i les bandes a l'agost prefereixen girar per EEUU que fer una sola data encara que sigui Wacken, en aquest sentit ho tenen pitjor. Per cert, recomano aquesta entrevista on explica com va néixer el Wacken i la seva història personal com a seguidor del rock dur.

Llegeix més

  • Escrit per Victor M. Lera
  • Categoria: Festivals

Bang Your Head 2018

Balingen, Alemanya
Fotos: Tine Gennaio, Paul Bossenmaier, Robert Jaenecke, Hucky Heppe

L'ecosistema dels festivals és divers i ampli, de tot gènere, mida i estil. Des dels petits amb bandes locals als grans monstres que tots tenim al cap. En tot aquest ventall trobem algunes cites que ni la falta de recursos i noms mínimament coneguts ni les cites multitudinàries que semblen eclipsar el panorama. Una d'aquestes cites, veterana, solvent, coherent i amb fidels que any rere any acudeixen és l'alemany Bang Your Head. Fa uns anys que l'anem seguint a Simfonia Metàl·lica i un any més el nostre company Víctor M. Lera ens en porta les seves impressions del que ha estat la vintena edició.

Per respectar la integritat i el sentit de les seves paraules no han estat traduïdes al català. Som un lloc web especialitzat en rock dur i metall en llengua catalana amb totes les conseqüències i dificultats, però no som ultres. Les llengües són un patrimoni cultural que cal respectar, a casa nostra tenim la sort de conèixer i parlar-ne dues principalment (tant de bo fossin més) i qualsevol text escrit en aquestes, català o castellà, serà respectat en la seva integritat.

Llegeix més

  • Escrit per Victor M. Lera
  • Categoria: Festivals

Download Madrid 2018

Caja Mágica, Madrid
Fotos: Download Madrid

Fa pocs dies va tenir lloc l'edició corresponent al 2018 del Download Madrid, la franquícia a l'estat del festival britànic. Segons una nota de premsa de l'organització unes 34.000 persones van assistir a la primera jornada on van actuar Avengend Sevenfold, Marilyn Manson, Rise Against, Kreator o Arch Enemy. El segon dia, divendres 29, va tenir un dels plats forts amb Guns'n'Roses. La tercera jornada tampoc es va quedar curta amb Ozzy com a cap de cartell i Volbeat o Judas Priest també compartint protagonisme. El Download ha celebrat aquest any la seva edició número 15 al Regne unit, la tercera entrega a França i la primera a Austràlia. En la seva segona edició espanyola va reunir a més de 105.000 seguidors en el total de jornades. Vam poder assitir a la cita i us portem les impressions que ens porta el nostre company Victor M.Lera.

Per respectar la integritat i el sentit de les seves paraules no han estat traduïdes al català. Som un lloc web especialitzat en rock dur i metall en català amb totes les conseqüències i dificultats però no som ultres. Les llengües són un patrimoni cultural que cal respectar, a casa nostra tenim la sort de conèixer i parlar-ne dues principalment (tant de bo fossin més) i qualsevol text escrit en aquestes serà respectat en la seva integritat.

Llegeix més

  • Escrit per Albert Perera
  • Categoria: Festivals

Kalikenyo Rock 2018

FOTOS: Kalikenyo Rock / Quim Cabeza / Albert Perera

Un anys més el desafiament s'ha superat. Utilitzo aquests termes perquè atrevir-se durant tretze anys seguits a tirar endavant una il·lusió com aquesta que ha anat creixent d'una manera que ningú s'hagués atrevit a predir sense el suport pràcticament de res ni ningú, ans al contrari, entrebancs i mal de caps té molt mèrit. Mèrit ja que les dificultats han sorgit per part del mateix entorn més proper (ajuntament, coneguts, veïns, comerços...), dels actors del negoci (grups, managements, empreses del sector... que segur en un inici no ho posen fàcil, ara són figues d'un altre paner), dificultats econòmiques i logístiques que a cada pas cal afrontar i tot això en mesura de les necessitats de cada edició. Sembla lògic pensar que en una primera edició on el que has de gestionar és l'actuació d'un grup local i segurament només haver de tallar un carrer i avisar les autoritats locals pels permisos adients, a la darrera amb una infraestructura de dos escenaris uns quaranta grups actuant amb noms internacionals i estatals destacats amb la logística necessària per fer funcionar tot això aquest ha estat el camí.

Llegeix més

  • Escrit per Albert Perera
  • Categoria: Festivals

Albert Civit, Kalikenyo Rock: No volem crèixer més

Festivals. Aquesta és la paraula que cada estiu ens ve al cap als amants de la música. De gran format, íntims, de varies setmanes, dies, un sol dia, tot un cicle de concerts... n'hi ha de tota mena i per tornar-se boig. El mal de cap és saber a quin anar segons les teves preferències ja que encara que siguis molt sectari en els teus gustos musicals segur que tens multitud d'opcions per triar.

Això sí, si vius a les comarques de Lleida no diré que no n'hi hagi però l'oferta és bastant més limitada. Un dels que s'està convertint, si ja no ho és, en el més gran d'aquest indret del país és el Kalikenyo Rock de la localitat de Juneda (Garrigues). El que va començar com una idea boja que es va plasmar en un concert enmig d'un carrer amb un grup local passet a passet i tretze edicions després ja és un festival amb majúscules capaç de convocar un bon nombre de persones vingudes d'altres indrets i on les bandes volen tocar.

Certament és una cita que s'allunya una mica del que acostumem a tocar en aquest petit racó del ciberespai, el protagonisme sempre l'ha pres el punk i punk-rock però sabem, perquè els coneixem, que la vena més heavy dels organitzadors no ha deixat mai d'estar present. S'ha manifestat en l'edició del 2017 i en aquest 2018 ja s'ha desfermat totalment amb la inclusió en la jornada del dissabte d'un escenari dedicat a aquest estil amb bandes com Leize, Kop, Hamlet, In Mute, Su Ta Gar o Angelus Apatrida per citar-ne només algunes.

A Simfonia Metàl·lica hem fet nostre el festival i a més d'entrevistar a algunes de les bandes participants com Angelus Apatrida o Gospel Punk també vam dedicar un especial al nostre programa de ràdio amb el seu màxim responsable del que ara us oferim la conversa que vam mantenir en el següent àudio.

Accés