Menu

Blaze Bayley: Seria genial un concert de Maiden amb els tres vocalistes

Blaze BayleyBlaze Bayley no ho ha tingut fàcil des que va deixar, o millor dit el van fer deixar, Iron Maiden. Si tenim en compte el que representa entrar a formar part d’una de les bandes més llegendàries de la història del metall amb milions de seguidors en tot el món, el salt qualitatiu per la carrera de qualsevol músic del gènere, tocar davant de milers de persones, gires mundials, més repercussió que mai en una situació còmoda de treball en general, de sobte, tornar a la realitat i la duresa del dia a dia de les bandes i els artistes que han de picar pedra ha de ser dur.
Si a més li afegim situacions personals complicades amb pèrdua d'éssers estimats la cosa encara es complica més. Si una cosa ha mantingut fer Blaze ha estat el convenciment del que fa i ofereix en la seva proposta i la passió per aquest gènere musical, independentment que ens agradi més o menys la seva veu, el seu pas per Iron Maiden o els seus discos en solitari.

Actualment Blaze Bayley es troba presentant nou disc i començant gira per Europa que passarà per casa nostra en dues dates, Barcelona i Lleida, i un bon grapat més arreu de l’estat. En un vespre de dimarts truquem el vocalista anglès perquè ens faci cinc cèntims del seu estat d’ànim actual, el nou treball i la propera gira... tot i l’escàs marge de 15 minuts que ens va concedir el seu management. Val a dir que Blaze no va tenir problema en allargar la conversa, com sempre els actors del negoci entorpint més que res.

SM – Blaze fa poques dates que has editat un nou disc Infinite Entanglement II, també titulat Endure and Survive que és el segon volum d’una trilogia que té algunes particularitats en diverses vessants que m’agradaria que tú mateix ens descobrissis.

La trilogia d’Infinite Entanglement és la història d’un home que no sap si és humà. El primer disc editat l’u de març de l’any passat comença en l’inici d’un viatge d’un miler d’anys en una missió en l’espai per trobar el nou món, la nova terra, un planeta habitable. Aquest segon treball és el final d’aquest viatge d’un miler d’anys on ja ha après que té un cos de màquina en el que ha estat descarregat la seva consciència humana i està atrapada en aquesta màquina. En aquest nou món intenten matar-lo i aquesta és la història d’aquest Endure and Survive, la segona part.

Estem treballant mentre estem de gira i en les date lliures en la tercera part que sortirà el primer de març de 2018 quan també iniciarem la gira de presentació. Els tres discos estant basats en una història de ficció que jo mateix estic escrivint en un llibre que sortirà després de la tercera gira. És quelcom amb el que estic molt i molt content ja que tot el retorn que n’estic tenint dels fans des d’Espanya i la resta del món és molt bo. Fins i tot em diuen que és el millor que he fet en la meva carrera cosa que m’ha sorprès i alhora n’estic sorprès. No puc esperar a tocar un grapat de les noves cançons i alguns dels meus temes amb Maiden als concerts. Són uns temps molt excitants per mi esperant el pas pel vostre magnífic país i la reacció que he tingut dels fans sempre ha estat sorprenent, per tant, vull donar les gràcies per tot el suport que m’han donat.

SM – Però tú sempre has estat interessat en aquest tipus de temes com la ment humana, l’espai, la cosmologia...

Si, des que era un nen he vist programes de ciència ficció amb la meva mare, la primera temporada d'Star Trek o  Dr Who a especialitzats també influenciat per la meva mare que li agradava la física i la ciència . Cada cop que he après més coses de la ciència he entès més sobre com està construït el món i com funciona i la idea de la trilogia ve de la física quàntica, quan dos electrons estant connectats sempre sabent a l’instant què està fent l’altre. Jo pensava que si dos electrons a través de l’univers poden saber a l’instant que està fent l’altre llavors potser dos éssers humans poden estar units d’alguna manera intensa, i aquest és «l’entanglement». En la infinitat tots estem connectats d’alguna manera en aquest nivell.

SM – Potser pot servir per entendre tot el que està passant avui dia en aquest món nostre que sembla tornar-se més boig cada dia.

Si, políticament i ecològicament la humanitat és la seva major amenaça i perill per sí mateixa ja que  actuem sense tenir en compte les conseqüències pel futur de les accions que fem avui dia. Per això quan miro al futur m’agrada la idea de no saber què pot passar perquè en el seu moment per exemple es van predir els cotxes voladors però no un portàtil o un ordinador personal i ja sabem que és una realitat actualment. Així doncs sabem que hi ha coses del nostre futur que no es poden predir i això és estimulant.
Tornant al d’abans tot i que hi ha telescopis que estant fora d’ús encara recopilen dades de nous planetes i alguns sistemes que s’han vist poden tenir fins a 7 planetes similars a la terra en òrbita al voltant del seu sol. Al 2020 un nou telescopi estarà en òrbita, el Euclid, que podrà recollir més informació que tots els que hi ha hagut fins ara. És molt estimulant el que pot arribar a veure.

SM – Musicalment la primera entrega de la trilogia em va semblar molt més progressiva i diversa, en canvi en la segona trobem material més contundent, més encarat al metall tradicional. Estàs d’acord amb això?

Si, el primer és l’inici del viatge, l’optimisme d’anar a un nou món sense passat, sense retrets ni cap hipoteca pendent i la tristesa de deixar enrere tot allò que coneixes. El segon és el final d’aquest fosc viatge de mil anys i sobreviure a l’intent de destruir-te. Per tant, és més fosc i relata el que li està passant.
El que intentàvem fer quan l’estàvem escrivint és unir el sentiment i l’emoció de la lletra amb la música. Si et volen destruir, esborrar i fer desaparèixer la música ha de reflectir això, la profunda tristesa i l’amor per la pèrdua de la teva vida passada. Volíem que la música fos un reflex d’això així com de l’adversitat i la supervivència i és per això que aquest segon és més fosc i dur amb tot el que envolta el personatge.

Blaze Bayley en directeSM – I què podem esperar de la tercera part?

No ho sé. Avui mateix hi estava treballant. Al fer-ho en les estones lliures ens ajuntem i anem recopilant idees de tot tipus i quan tinguem una idea clara de cap on ha d’anar la història i els detalls anirà prenent cos cada tema. És meravellós com es van unint les lletres, músiques i tot plegat per donar sentit a la trilogia. Llavors es tracta d’anar-ho polint, polint i polint fins que anem a l’estudi.

SM – No és el primer cop que treus un disc conceptual, et sents més confortable amb aquests tipus de treballs?

Em sento bé amb l’equip que estic treballant ara mateix. La idea que vaig tenir per Tenth Dimension  que és la història d'un home que troba la manera de mesurar l'ànima humana i fer realitat els viatges en el temps, crec que va ser una gran idea conjuntament amb la gent que estava al meu voltant en aquell temps.
En aquest disc la gent amb la que treballo, Chris Appleton, Martin Mcnee, Karl Schramm estaven molt oberts a la idea que conté el treball, baixar una ment humana a una màquina, un ordinador, una consciència pot sobreviure fora d'un cos humà, que pugui ser una possibilitat. Sé que és una idea insana i boja això de tres discos seguint una història però no ho podia fer d'un altra manera i la gent amb la que treballo han estat absolutament compromesos amb aquesta visió donant-li al final del viatge un toc especial i poderós pels meus fans.

SM – Ja podem notar que estàs més que entusiasmat amb el teu actual moment i el futur immediat

Si, i puc dir que aquest disc està venent més que qualsevol dels discos que he fet des que vaig deixar Iron Maiden, venent més entrades pels concerts que mai el que em trobo increïble després de tant temps que esdevingui més popular. És increïble i estic expectant per venir i fer tots els concerts que pugui a Espanya amb la magnífica banda que porto. No puc esperar per trobar-me amb els fans a cada concert que fem i he de dir que en cada show que encapçalem hi haurà un meet&greet gratuït després de l'actuació.

SM – Ja que ho has esmentat, comenta'ns quins músics t'acompanyen en directe.

La banda són els anglesos Absolva amb Chris Appleton a la guitarra, Marty Mcnee a la bateria i Karl Swrang al baix. Ja temps que ells estant junts com a grup i han fet algunes gires amb mi en el passat i són els que han tocat als discos de la trilogia i m'acompanyaran en directe, Així doncs, som les mateixes persones en les dos darreres gires i discos cosa que és fantàstica. Chris Appleton crec que és un dels millors guitarres amb els que he treballat i possiblement un dels millors d'Europa.

SM – Parlar amb Blaze Bayley és tocar en algun moment el seu pas per Iron Maiden, i, de fet, no en defuig mai. S'ha comentat més d'un cop que va quedar feina feta per un tercer disc després de Virtual IX, què ens pots dir sobre això?

Quan estàvem treballant en Virtual IX vam deixar fora algunes idees per un nou disc però no et puc dir gaire cosa més per raons legals.

SM – Insistim però Blaze de nou ens diu que no en pot dir res, ens consta que en alguna ocasió n'ha dit alguna coseta més... sembla que els advocats de Maiden li hagin cridat l'atenció... En fi, personalment crec que The X factor és un bon disc potser massa denostat.

Va tenir una producció difícil. Hi ha tanta bona música en aquest disc!! però potser costa endinsar-s'hi el primer cop que l'escoltes. Crec que necessites adaptar-hi una mica l'escolta i fer-ho més d'un cop perquè té un so molt diferent i quan t'hi has acostumat és un disc fosc, apassionat i una gran feina. Molta d'aquella música és meravellosa, profunda i fins i tot l'utilitzo per les gires acústiques que faig.

Estic d'acord amb tú, en aquell temps no va ser entès. Representava un canvi profund en Iron Maiden, sons més foscos que no havia mostrat abans.

SM – Al fer-li esment sobre aquella gira Blaze comença a recordar orgullós la rebuda a Barcelona i l'assalt dels fans per les Rambles i les tones d'autògrafs que va fer un cop més destacant la passió dels seguidors de casa nostra. Seguim amb Maiden, no fa massa vaig llegir  una proposta que com a mínim em va sorprendre per part teva per poc factible i que no crec pas que la banda s'hi avingués sobre els tres vocalistes que hi heu estat.

Crec que és impossible i que la gent de Maiden no ho voldria ara per ara. Per mi i amb tots els fans que n'he parlat seria molt divertit de veure els tres cantants originals cantar els temes de cada época,  només en un o dos concerts crec que seria totalment fantàstic. Realment és un somni però no crec que acabi passant mai tot i que crec que és un concert que faria les delícies dels fans de Iron Maiden.

SM – Anem més enrere encara, Wolfsbane. El 2007 us vau reunir però en un futur hi ha alguna opció de veure de nou el grup ja sigui en directe o nou material?

Si, estem planejant un altra reunió però és difícil trobar el temps ja estic totalment compromès amb aquesta trilogia d'un disc cada any editat el primer de març així que després dels tres discos hi haurà una mica més de temps per poder fer la reunió.

SM – No va haver temps per més, milers de coses queden pendents. Esperem poder tenir l'oportunitat de conversar personalment en la gira amb el que sens dubte és un lluitador de l'escena del heavy metal i pel que fa a aspectes personals que han quedat pendents de comentar...

Si voleu escoltar l'entrevista en àudio tal i com ha estat emesa al nostre espai de ràdio aquí està disponible

Accés

Has oblidat la contrasenya? / Has oblidat el nom d'usuari?